FM MEAT 057 21 78 42

Piemontees rund

Oorsprong in het Italiaanse Piemonte

Het Piemontese ras kent zijn origine in het noordwesten van Italië, meer bepaald in Piemonte. Eind van de 19de eeuw werd het Piemontesestamboek opgericht in Italië. De eerste selectie richtte zich op het dubbeldoeltype en uniformiteit van karakter. In Italë wordt het ras nog steeds gezien als een dubbeldoelras, dat zowel melk als vlees produceert.     

In de jaren ’70 werden de eerste Piemontese stieren naar Nederland gehaald om te kruisen met de melkveestapel. Pas halfweg de jaren ’80 zijn een aantal Nederlandse boeren erin geslaagd de eerste vrouwelijke Piemontese dieren naar Nederland te importeren. Zo werd in 1988 het Nederlands Piemontees Stamboek opgericht. 

Om te starten met de kweek van Piemontesen zijn wij te rade gegaan bij deze Nederlandse kwekers. Daar komt dan ook onze basisveestapel Piemontesen vandaan. Nu nog steeds halen wij onze fokstieren bij Nederlandse fokkers.

 

Natuurlijke kalving

De Piemontese runderen hebben een speciaal gen dat ervoor zorgt dat de spieraanzet bij de kalveren pas plaatsvindt na de geboorte. Bijgevolg kunnen vrijwel alle kalveren probleemloos via de natuurlijke weg geboren worden. Het bekken van de moederdieren zet ook enorm uit tijdens de geboorte. Slechts 20 % van de geboortes gebeurt d.m.v.  een keizersnede.

De kalfjes van onze Piemontese runderen blijven na de geboorte ongeveer 6 maanden zogen bij de moeder. Ze zijn onafscheidbaar.

De kalveren worden bruin geboren maar na 4 maanden verandert dit bruine haarkleed in grijs-wit, net zoals bij de volwassen dieren. Deze dieren kenmerken zich door hun zwarte oogharen, zwarte staartkwast, zwarte hoeven en zwarte punten aan de horens. Zodra er gekruist wordt met een ander ras kan je dit zien aan hun uiterlijke kenmerken. Wij kweken enkel  het 100% zuiver Piemontees ras.

Kalfje

Superieure vleeskwaliteit

Het donkerrode vlees heeft een fijne, stevige structuur en is erg mals.

De smaak is subliem. Het rode vlees is bovendien vetarm en bevat een heel laag cholesterolgehalte.

Ben je kok of heb je een horecazaak en wens je ons vlees ook in jouw gerechten te laten schitteren?

 

CONTACTEER ONS

 

Tomahawk

Reportage over het Piemontese runderras, opgenomen en samengesteld door Plattelands TV op onze hoeve.